ErkanDSC03237 Kopi1.3.18
Vor gæst på podiet i Klærkesalen var TV-A’s Erkan Özden, der i overbevisende stil skulle fortælle os om Falske Nyheder. På udenlandsk kaldt Fake News. Vi måtte ikke gå tomhændende hjem, så derfor afsluttede Erkan med fem gode råd til at finde ud af, om det er tale om Falske Nyheder. Den siddende amerikanske præsident er ekspert i Fake News, og de dukker op over alt. Fra annoncer for slankepiller til bannerreklame med underligt indhold på din PC. Vi blev vist rundt i Erkans univers med misinformation, dårlig journalistik og journalistisk sløseri. Det er slut med aprilsnar på TV-A, så det er ikke her, du finder Falske Nyheder. Som dreven studievært kørte Erkan os charmerende rundt i manegen. Falske nyheder florerer gerne på nettet – og mange fantasifulde personer er årsag til, at vi for serveret historier, som ikke holder vand. Med Erkan var både underholdende og lærerigt fra start til slut. Vil man vide mere, så er der mulighed på hans egen hjemmeside. For de, der ikke kunne komme til vort møde, så er fem vigtige punkter at holde fast i, for at undgå at tro på en nyhed, der kan vise sig at være falsk.

 ① Kommer nyheden fra et medie du kender?
Hvis det er et af de kendte medier, er der normalt ikke problemer. Men hvis du aldrig har hørt om mediet, skal du være ekstra forsigtig. Undersøg netadressen, afsenderoplysninger og søg på mediets navn.

② Er nyheden på flere medier?
Hvis en nyhed er på flere eller mange af de kendte medier, er der normalt ikke noget problem. Men hvis du kun kan finde nyheden et enkelt sted, skal du være forsigtig.

③ Ser det mærkeligt ud?
Se efter om der er mange stavefejl og engelske ord. Kig på om overskrift, tekst og billeder passer sammen.

④ Er nogen citeret i historien og hvem er de?
Undersøg om citaterne giver mening, prøv eventuelt at søge på citaterne. Måske dukker de op andre steder i en helt anden sammenhæng. Så skal du være på vagt.

⑤ Lyder det simpelthen for godt til at være sandt?
Nogle gange er historien simpelthen bare for vild. Og så skal du være forsigtig, for så mange vilde historier er der heller ikke.

Særledes lærerigt at have Erkan Özden i Seniorklubben i en tæt pakket sal.

Tekst og foto: ørs-

-o-

HubertDSC0321115.2.18
Generalforsamlingen forløb helt efter planen, og det kan I læse om andetsteds. Men om vor special guest – så er det her. Jørn Hubert Olsen – født for snart 90 år siden - skulle fortælle os om sit liv. Og det var aldeles spændende og hyggeligt at høre på. Fra barndommens gader på Vesterbro og om et liv som bud for ismejeriet, skoleelev med realeksamen og senere soldatertiden og indgangen til DR, hvor der stadig var liv og glade dage. Sådan var det faktisk med en smule adgang til alkohol og glade medarbejdere, som også bestod af nogle, der var tørstige. Vi fik personskildringer, som ikke skal gengives her på nettet – men underholdende var det. En virkelig fin afslutning på Generalforsamlingen, der da også havde en god bid brød med øl eller vin til de fremmødte. En fin eftermiddag med god stemning.
Tekst og foto: ørs-

AndersWejrup25.1.18
Det var noget af en krimi, der blev udrullet i Klærkesalen, da Anders Wejrup gav os en særdeles flydende fortælling om firmaet Nordisk Fjer. Selv var Anders Wejrup ansat i NF fra 1985 – og den karismatiske topledelse brugt nærmest Hitler-metoder til at styre personalet. En skurk af rang, der i egen indbildning førte NF op blandet verdens største virksomheder, men uorden i regnskaberne fik ikke lederen Johannes Petersen til at give op. Flere lån i bankerne, opkøb af virksomheder i USA og fantastiske forklaringer til bestyrelsesmøder, til generalforsamlinger og ikke mindst til pressen gav indtryk af, at alt var i den skønneste orden. Et hul på 500 millioner var noget af et problem, som Anders Wejrup meddelte til Unibank. Men det var ikke noget, som banken tog sig af, da det hele jo så fint ud i papirerne, som blev leveret til bankerne. Man siger om psykopater, at de er intrigante, bondesnu, manipulerende og magtsyge – og det var såvel chefen Johannes Petersen som hans dronning, sekretær og elskerinde Inger Lydia Rasmussen, som havde titel af personaledirektør. Mere end 4 milliarder 1991-kroner var det tab, som mere end 60 banker måtte lide, da Johannes Petersen begik selvmord i september 1990. Fup, løgn og svindel i så stort et niveau, er sjældent set i dansk erhvervsliv. I de seneste seks år af NFs tid, var regnskabsprincipperne ændret hele 32 gange. Revisorer blev fyret, hvis de ikke godkendte regnskaberne fra chefens hånd. Alle midler blev taget i brug for at pynte på regnskaberne. Vor foredragsholder kender historien indefra. Persongalleriet var mægtig interessant - og der var meget at tænke over, da vi blev færdige med et hæsblæsende og malende foredrag om en af de største finansskandaler i dansk erhvervshistorie. Banestyrelsen har nu lokalerne lige nord for Østerport, hvor NF holdt til. Det var alt andet end en almindelig dag i seniorklubben.

Tekst og foto: ørs-

.

Ole Steph 18DSC031208.2.18
Ole Stephensen var dagens gæst, der grundet umådelig travlhed i sit nye liv fik alle fremmødte medlemmer til at være der tre kvarter før normal mødestart. Og til normal mødestarts tid – så var han ude af døren i en fart. I den mellemliggende time havde vi hygget os med Ole Steph’s historier fra et utrolig virksomt liv. Spændende og sandfærdigt fik vi Ole på slap line – og det klær ham. Fra ungdommens tidligere dage, hvor han skrev egne digte og solgte dem på Strøget i duplikeret udgave med formålet: at skaffe penge nok til at drage til Thylejren, der var så omtalt i pressen. Som 14-årige knægt stod han så der i pløret og fandt det hele forfærdeligt. Det blev til en eneste overnatning i Thy. Skolen var ikke det bedste sted at være, men journalistuddannelsen trak heldigvis. Det blev til optagelse i Århus, og praktikplads på Aktuelt, der var flyttet fra Farimagsgade til Hillerød. Vi fik flere herlige anekdoter fra Aktuelt-tiden, og senere var det som journalist i Gorm & Gregers’ Lørdagskanalen vi kunne opleve ham på skærmen. Festlige dage og med endestation på Radioavisen med noget så kedeligt som telegrammedarbejder. Hvorfor! På grund af mærkelige overenskomstforhold. Et smut forbi Nordisk Film, der producerede Elevatoren, forbi Øbberbøv med Jarlen på DR og så til Walter & Carlofilmen, som Per Holst var instruktør på. En million biografbilletter blev solgt. Ansættelse på Kanal 22 (TV i DR) og senere på Weekend-TV (Nordisk) og monopolbruddet kom. Ny tilværelse som meget mærkværdigt har fået Ole over på DK4. Det har ikke været lige gyldent, men nu er der bedre tider igen med valgt til kommunalbestyrelsen i Gentofte. For Konservative. Og snart opstillet til Folketinget for Konservative på Vestegnen, hvor Rasmus Jarlov også er opstillet for samme parti. Spændende ny tid med helt nyt job – og alt sammen kan man læse mere om til oktober, hvor GAD’s forlag udgiver en bog om Ole Stephensen. Hyggeligt og godt med en tidligere DR-medarbejder, der har været vidt omkring i mediebranchen og nu har fået helt nye græsgange i politik. Rigtig mange var mødt op for at høre på Ole Steph – og vi blev ikke snydt.

Tekst og foto: ørs-

Sandy17.1.18
Det skulle have været generaldirektøren, men hun var forhindret og nyhedsdirektør Sandy French mødte op i stedet for at fortælle os om DR netop nu. PC’en gik ned, og en række forklarende powerpoints gik vi glip af. Vi fik så først en kort beskrivelse af Nyhedsdirektørens vej til topposten i DR. Spændende for en gymnasiepige fra Nordjylland, der via RUC senere Information og Ekstra Bladet – og da også som spindoktor for bl.a. Brian Mikkelsen, landede solidt i DR-nyheder. Rigtig vægtige poster før DR – og nu med ledelsesansvar i nyhederne m.m. og ikke mindste ansvaret sammen med den øvrige direktion for at få DR igennem følgerne af den forestående medieforhandling. Det lagde op til spørgsmål om, hvad DR tænker at gøre netop nu. Et af de mange spørgsmål var, hvordan DR-TV dog i primetime kan genudsende 8 udsendelser med et to år gammelt ”I hus til halsen” og endda uden at det i programoversigterne fremgår, at det er genudsendelse. Sendes kl. 20 og så lige nu op til medieforhandlingerne. Svaret fra Sandy French var, at DR ikke sender genudsendelser i primetime, og at hun i øvrigt ikke havde set programmet, men det er der jo lejlighed til de følgende 7 tirsdage. Sandy French var ikke helt på hjemmebane, og hendes forberedte indlæg med illustrationer måtte vi jo desværre undvære, så hun bør komme tilbage for at fortælle om DR set indefra. Spørgsmål om, hvorfor DR ikke er mere offensive i debatten om den fremtidige fordeling af licensmidlerne.  Men med de troværdigheds-tilkendegivelser, som danskerne afgiver om TV-A med topkarakter og kun lidt mindre til Radioavisen, ligger det ikke helt dårligt til med DRnyheder – men den skrevne presse har ikke været specielt venlig overfor ”den gamle dame” i det seneste år. På et langt spørgsmål fra en pensioneret medarbejder i Århus – nemlig: ”Hvorfor sender DR nyheder som den eneste rent licensfinansierede og uden hensyn til reklamer ikke 20 pct. mindre i flow-TV – altså i Fjernsynet - for den samme økonomi og dermed skaffer sig styrket økonomi til endnu flere dybtgående - såkaldte graver-journalistiske historier – og samtidig reducere de alt for mange breaking news.” Hertil kunne Sandy French svare, at hun netop har afsat fire millioner til styrkelse programmer, der kræver indgående research. Endvidere arbejder man på at undgå at bringe småklip fra senere indslag i TV-aviserne, således at den aktuelle historie ikke serveres for seerne adskillige gange med gentagelse i samme program. Direktionen har en stor opgave netop nu – at sørge for at køre butikkens daglige drift – og derudover forberedelse til eventuelle nedskæringer. Hvis licensen ikke længere skal opkræves af DR og de kommende programmæssige ændringer alt efter medieforligets udfald. Der tales om 10 til 15 procent reduktion af licensprovenuet til DR – og det kommer ikke til at gå stille af i det år, vi lige har taget hul på. Der var stor spørgelyst fra salen – og naturligvis fik vi ikke en hurtig replik med løsning på spørgsmålene. Det vil være urimeligt at forlange, men et venligt lille løfte om, at der kunne bevilges en ny PC til seniorklubben, må vi håbe går i opfyldelse. Og så er Sandy velkommen igen med det, hun egentlig havde planlagt at sige ved vores møde. Og vi har så måske en PC, der virker.
Tekst og foto: ørs-